Chi Neng Qigong

Chi Neng Qigong betekend veel tijd en aandacht besteden aan het ontwikkelen van je potentieel om optimaal te functioneren.

Voor velen is Chi Neng Qigong nieuw, maar onbewust beoefend iedereen zijn hele leven al Qi Gong.

Chi Neng Qigong betekend veel tijd en aandacht besteden aan het ontwikkelen van je potentieel om optimaal te functioneren.

Voor velen is Chi Neng Qigong nieuw, maar onbewust beoefend iedereen zijn hele leven al Qi Gong.

Chi

betekend wijsheid, het vermogen van het brein om met de externe wereld om te gaan

Neng

betekend potentieel of mogelijkheid

Qi

staat voor de levenskracht energie, die alles in het universum in beweging zet en vorm geeft.

Gong

is de tijd die je spendeert aan het oefenen van een bepaalde vaardigheid.

 

Medicijnvrij ziekenuis

Chi Neng Qigong vind zijn oorsprong in het medicijnvrije ziekenhuis China, waar 8000 studenten (zo werden de patiënten genoemd) dagelijks uren de zachte bewegingen trainden, waarbij ze zelf energiepunten raken en activeren, lichaam en geest tot rust brengen en lichaam en geest sterk en soepel maken,  gezond aten en elkaar alleen maar positieve energie geven. Hier mocht niet over ziektes gesproken worden alleen maar over vooruitgang, dit werkt motiverend en helend met hele mooie resultaten van mensen die door het systeem al opgegeven waren. En je raad het al…dit ziekenhuis moest van de overheid gesloten worden. Daarna zijn de Zhi Neng Qigong teachers deze medische vorm gaan onderwijzen over de hele wereld, dit wordt tot de dag van vandaag nog steeds gedaan. Het Chi Neng Qigong instituut in Arnhem werkt samen met Dr. Pang Ming en Teacher Li Hongshi.

Alles is Energie

Alles is energie. Wetenschappers hebben hier al zoveel onderzoek naar gedaan en hebben geprobeerd om de energie uit de materie te halen om zo het Zero Point Field te ontdekken, maar wat ze ontdekten was dat hoe klein ze het ook maakten…van de cellen, naar moleculen, atomen en nog kleiner…

Als het zo klein wordt gemaakt, kan de materie energie worden en energie in materie veranderen en dit kan zelfs op afstand gerealiseerd worden. Studies wijzen uit dat mensen en dieren aan de ene kant van de aarde iets aan de andere kant kunnen laten bewegen of te weeg brengen. Het universum is een eenheid, het menselijk lichaam is een eenheid en het universum en de mensheid is één holistische entiteit en dit is de basis van alle qigong vormen. 

Het beoefenen ervan verbetert de opname van qi door de huid, ligamenten,  bloedvaten en andere weefsel en brengt qi dieper in het lichaam. Tijdens de oefeningen begeef je je in jouw stilte ruimte, je begeeft je op de achtergrond van stilte. Jouw bewegingen zijn zacht en je beweegt langzaam, zodat je diep naar binnen gaat voelen, kijken en luisteren wat er gebeurt in jouw lichaam.

Tijdens Chi Neng Qigong train je je hart en vanuit je hart, je doet alles vanuit liefde. Je vergroot je vertrouwen, focus, kracht, wijsheid en moed, zodat je dagelijkse fysieke en mentale ongemakken makkelijker kunt verdragen.

De oefeningen worden staand uitgevoerd, mocht dit niet lukken, kun je ze ook zittend, zelfs liggend doen, als je de oefeningen maar blijft visualiseren, want dit brengt al een transformatie in je lichaam teweeg.

In CNQ wordt de mens als een holistische eenheid beschouwd en trainen we om weer de regie te nemen over ons lichaam, qi en geest.

Het is een transformatieproces waarin je vertrouwd raakt met jezelf en gaat onderzoeken wie en wat je bent. Chi Neng Qigong geeft je de vrijheid en mogelijkheid om je eigen potentieel te gaan ont-wikkelen, met als uiteindelijke doel een betere samenleving te creëren, te beginnen bij jezelf.

De 5 Waardes van Daode

Compassie, Respect, Eerlijkheid, Moed en Discipline, als wij allemaal volgens deze waardes zouden gaan leven zouden er geen ziektes op aarde zijn.

Daode, Dao betekend “wat het is” en de staat voor “wat het doet” Het goed functioneren van je lichaam heeft ook te maken met o.a. de omgeving waar je bent opgroeit, religie, familie, vrienden, voeding en opvoeding, emotionele uitdagingen, gemoedstoestand, verzorging en training van lichaam en geest en nog vele andere omstandigheden.

Met Chi Neng Qigong trainen we heel bewust al deze waardes, ook omdat zij direct in verbinding staan met de 5 organen; lever, hart, milt, longen en je nieren.

Je verfijnt de qi/jouw levensenergie in de organen door alert te zijn, wat emoties voor invloed kunnen hebben op jouw lichaam. En we leren voelen welke reacties ons lichaam kan hebben op bepaalde acties. Als jij dagelijks Chi Neng Qigong gaat trainen en gaat leven, dan ga je merken dat ongemakken in en om je heen zullen oplossen. Dat alles weer gaat stromen en dat je lichaam en leven geen stinkende stilstaande put wordt, maar een rustig helder kabbelend riviertje.

Het is heel belangrijk dat je gaat voelen, naar wat je lichaam je met liefde wil vertellen, luisteren goed, welke emotionele boodschap zit er achter een verandering of pijntje in je lichaam.

Ga stil zitten en denk welke emotionele gebeurtenis hiervan de oorzaak zou kunnen zijn. Vaak weet je het antwoord wel. Kun je deze meteen oplossen? Doe dat dan, je lichaam zal je belonen met een ontspannen en vredig gevoel. En dat kun je overal mee naar toe nemen, want echte vrede zit in jou en dan voel je je overal thuis. Dus ga luisteren wat je lichaam je wil vertellen.

 

Compassie - Lever

Heb je steken rechtsboven in de buik, moe, misselijk, geel oogwit, gele huid of jeuk klachten? Dan kan het zijn dat je lever minder goed werkt.

Dat kan een signaal van je lichaam zijn om goed voor de qi van de lever te gaan zorgen, door COMPASSIE te gaan beoefenen.

Compassie is een heel Boeddhistische waarde, het is mededogen, vriendelijke aandacht voor alles om je heen, voor mens, dier en de natuur. Dus het beoefenen van een constante compassie volle houding. Niet dat dit altijd lukt, maar als je bewust bent waar je bewust van bent, ben je al een heel eind.

Wat de qi van de lever belast is BOOSHEID. Je kent dit wel uit oude gezegdes, wat heb je op je lever en voor de galblaas is dit gal spugen.

De lever regeert over de ZIEL, dus als je compassie beoefent, breng je je ziel naar een ander misschien wel hoger niveau.

Respect - Hart

Ben je bij de kleinste inspanning snel moe, benauwd gevoel bij liggen, dikke voeten en enkels, s ’nachts vaak plassen, steken in je hartstreek?

Dan vraagt je lichaam om goed voor de qi van je hart te gaan zorgen, door RESPECT te gaan beoefenen, natuurlijk is het ook liefde, maar liefde is een heel breed gebied.

Onder alle omstandigheden respectvol zijn, ook al begrijp je soms niets van iets of iemand, en vind je daar misschien wat van, het is dan het achterwege laten van een oordeel, omdat je respect hebt voor die ander. Omdat de ander misschien ergens anders vandaan komt of een eigen verhaal heeft.

Wat ook bij het hart hoort is het beoefenen van goede manieren, bijvoorbeeld glimlachen naar een ander, de deur openhouden, iemand voor laten gaan. Hele praktische dingen dus, dan zorg je goed voor de qi van je hart.

Wat de qi van het hart belast is GEKWESTHEID, je gekwetst voelen, maar ook euforie. Als je erg blij word van iets en als dit wegvalt, dan zak je weer helemaal in een gat en dit is ook belastend voor de qi van het hart.

Het hart wil kalm en in het midden zijn, respectvol.

Het hart is verbonden en regeert over het BEWUSTZIJN, hart en bewustzijn zijn één, de qi van het hart is het aller sterkste. Het hart is de KEIZER, vanuit het hart is er verbinding met alle organen en met het bewustzijn. Dus al je je bewustzijn verfijnt, is dat goed van de qi van het hart. Als je werkt aan de qi van het hart verfijn je je bewustzijn.

Eerlijkheid - Milt

Heb je pijn aan de linkerkant van je buik, die uitstraalt naar je linker schouder en buikklachten bij het eten van grote maaltijden, verminderde eetlust of misselijkheid? Dan kan het zijn dat je beter voor de qi van de milt moet gaan zorgen, door EERLIJKHEID te gaan beoefenen.

En met eerlijkheid wordt bedoelt, rechtdoor zee zijn, zeggen wat je bedoelt en er niet omheen draaien. Jezelf goed en sterk voelen, je bent niet bang om andere mensen pijn te doen, om te denken dat je moet calculeren of in het ergste geval zelfs manipuleren, om iets te krijgen wat je wilt. Gewoon stevig staan en vanuit je hart de ander tegemoet treden, dat is goed voor de qi van de milt.

Wat belastend is voor de qi van de milt is BESLUITELOOSHEID, GEBREK AAN ZELFVERTROUWEN, TWIJFELEN. Door je bijvoorbeeld af te vragen: Hoe zal ik dit aanpakken of bang zijn dat andere mensen er iets van vinden.

De milt regeert over je INTENTIE. Wat is jouw intentie, waar wil je naartoe. En dan op een vriendelijke en respectvolle manier, maar wel recht op je doel afgaan, dat is goed voor de qi van de milt.

Moed - Longen

Heb je last van benauwdheid, hoesten, slijm ophoesten, kortademig, vermoeid, weinig spierkracht of gewichtsverandering?

Dan kan het zijn dat je beter voor de qi van de longen moet gaan zorgen door MOED te gaan beoefenen, moedig zijn, over jezelf heen stappen, jezelf overtroeven, over je verdriet heen stappen en er dan voor gaan.

En bij de qi van de longen gaat dit verder dan jij alleen, het gaat ook over de wereld. Opstaan voor waar je in geloofd, dan wel controleren of dit ecologisch is en of je er anderen geen kwaad mee doet. En er dan echt voor gaan staan, dat is wat we nodig hebben, je hoofd boven het maaiveld uitsteken. Dat is goed voor de qi van de longen.

Wat belastend is voor de qi van de longen is VERDRIET.

De longen regeren over jouw LEF en PASSIE, want als jou iets raakt en je voelt daar wil ik iets mee, dan moet je hier ook echt iets mee gaan doen, dat is goed voor de qi van de longen. Je gaat voor je PASSIE en met MOED, bijvoorbeeld iets doen met gezondheid of voor de mensheid, iets doen wat je dwars zit en je gaat dit doen.

Wijsheid - Nieren

Onderga je ongemakken zoals bloedarmoede, hoge bloeddruk, huidklachten, jeuk, misselijkheid, spierkrampen, vermoeid en ben je vatbaar voor infecties?

Dan kan het zijn dat de qi van de nieren te zwak is.

De nieren weerspiegelen alle 5 waardes van Daode van jouw organen. Je zorgt dus goed voor de qi van de nieren als je alle 5 waardes samenvoegt in je dagelijkse leven.

De nieren regeren over je WILSKRACHT, DOORZETTINGSVERMOGEN en DISCIPLINE, deze laatste daar hebben wij in de Westerse wereld wat meer moeite mee, want in China is discipline, echt discipline. En daar begint het mee, want als je weet dat COMPASSIE, RESPECT, EERLIJKHEID, MOED heel belangrijk zijn om je doelen te behalen en je gezonder te voelen, dan moet je het nog wel DOEN.

Want als het alleen, maar ergens in je hoofd blijft zitten, moet je het nog wel gedisciplineerd doen en dat is wat de qi van de NIEREN verfijnt en gezonder maakt.

Wat de qi van de nieren belast is ANGST. Dus angst weerhoudt je van het doorzetten, van het gaan doen waarin je geloofd en de discipline hebben om daar ook voor te blijven gaan, elke keer weer!

De NIEREN regeren over je WIJSHEID, eigenlijk je doorzettingsvermogen gebaseerd op wijsheid, over alles wat je weet, alles wat je hebt meegemaakt, hierdoor heb je wijsheid opgebouwd en zet je door.

*Chi Verfijnen en Vermeerderen

Het wil niet zeggen dat de genoemde emoties die je organen belasten, slecht zijn, helemaal niet. Gezonde boosheid is goed, er gebeuren dingen waar je best wel boos of verdrietig over mag zijn.

Met Chi Neng Qigong trainen we dat je snel door hebt wat er gebeurt en je hebt het onder controle, terwijl je het wel voelt, maar je laat je er niet helemaal door meeslepen. Je laat het niet jouw leven bepalen en daar gaat het om! Hiermee heb je weer een tool in handen om je qi te verfijnen. Je dagelijkse oefeningen vermeerderen jouw qi, jouw levenskracht, jouw levensenergie.

Hierdoor verbeter je de kwaliteit van je leven. En dat zorgt ervoor dat ook jouw gezin, jouw bedrijf, de dieren, de natuur, dus de wereld om je heen verbeterd.

3 energie centrales

Burn-out, fysieke of mentale klachten, wie ben ik, wat wil ik?

Allemaal vragen die te maken kunnen hebben met jouw fysiek, emotionele en mentale energie systeem de 3 Dantians.

Qi wordt het beste opgeslagen in weefsel materiaal, in ons lichaam is dat in onze darmen. Als deze goed gevuld is, ben je gezond, energiek en mentaal sterk en als deze langzaam leegloopt, dan word je fysiek, emotioneel en later ook mentaal ziek.

Ons intelligente lichaam weet wanneer er te weinig qi in de onderste dantian zit om te overleven en haalt daarom qi weg uit de middelste, het emotionele dantian, dus wordt er levensenergie weggehaald uit onze organen. En als er na verloop van tijd ook hier te weinig qi is om te kunnen overleven, dan haalt ons intelligente lichaam qi weg bij de bovenste dantian, ons mentale energie centralie. Wat mentale ongemakken als een depressie, burn-out en andere ongemakken kan veroorzaken.

Om gezond te blijven, is het blijven vullen van de onderste dantian, de fysieke energie centrale, van levensbelang.

Mentale Energie

De bovendste Dantian ligt in het centrum van je hoofd, tussen de energie punt Yintang, (3e oog) en Yuzheng (kuiltje in je nek midden onderaan schedelrand) en wordt geassocieerd met onze geest, ons bewustzijn.

Emotionele energie

De middelste Dantian ligt in het centrum van de borstkas en wordt geassocieerd met de qi van de organen en emoties. Emoties hebben directe reactie op de organen. Denk aan “Wat heb je op je lever, dat ligt zwaar op het hart, gal spuwen”

Gezondheid & Fysieke Energie

De onderste Dantian ligt in het centrum van het buikgebied, tussen navel, Mingman en perineum. Het is de bron/basis van onze qi, onze levensenergie en deze krijgen we vanaf onze geboorte al mee, primal qi. Het is de motor van ons lichaam, essentieel voor het laten stromen van qi door onder andere de meridianen van ons lichaam.

Drukpunten

Tijdens de Chi Neng Qigong training stimuleer je ook essentiële energie punten op je lichaam om je zelf helend vermogen te stimuleren.

Bron; Zhineng Qigong Level 1 boek van Patricia van Walstijn van het Chi Neng Instituut in Arnhem

 

Hoofd

“Honderd ontmoetingen”

Bai Hui (DU 20)       

Bai Hui bevind zich op het hoogste punt van de schedel, wat het ontmoetingspunt is van al de Yange qi van het lichaam en de mogelijkheid om honderd ziektes te behandelen. Door Bai Hui te openen kunnen we de hemelse energie beter absorberen.

“Zegelhal/hal van de impressies”

Yin Tang (Ex-1)       

Yin Tang ligt in het midden tussen de wenkbrauwen boven de wortel van de neus. Ook bekend als het 3e oog of 6e chakra. Yin Tang is het geestelijk en psychisch oog van de mens, het geestesoog of het oog van de intuïtie, het centrum van de verbeeldingskracht. Het oog van de beschouwing, het is een krachtig en efficiënt punt om de geest te kalmeren.

“Jade kussen”

Yu Zhen (UB-90         

Yu Zhen bevind zich aan de achterkant van het hoofd, op de plek bij het achterhoofdsbeen waar de schedel eindigt. Deze plaats word ook het punt van de zee van merg genoemd, omdat het de voeding voor de hersenen verzorgt. Vanaf hier wordt de voeding voor het zichtcentrum in het achterhoofd verzorgd. Door ontspanning in de nekspieren kan angst losgelaten worden en kan dat wat eerst geweigerd werd om onder ogen te zien, sterker in het bewustzijn doordringen.

Romp

“Grote enveloppe”

Da Bao (SP 21*)

Da Bao ligt onder de armen aan de zijkant van het lichaam, ongeveer een handbreedte onder de oksel. Da Bao betekent groot omhulsel. Het is het Luopunt van de Miltmeridiaan. Deze verspreidt zich over de borst en omgeeft de borst als een net. Het omarmt het bloed van alle Luovanten. Dit luovat regeert over Yin en Yang en via de milt irrigeert (=voedt) het de vijf Yin organen.

“Binnenste van het binnenste”

Gao Huang (UB 43)

Gao Huang ligt op de kruising van de onderkant van het schouderblad met de derde tussenrib. Het punt ligt diep en dat zegt ook iets over de werking. Stimulatie van dit punt helpt slijm op te lossen en werkt tegen chronische en latente aandoeningen. Het verzorgt longen, hart, nieren, milt en maag. De werking is diep in het lichaam en over dit “wonderpunt” wordt wel gezegd: “Er is geen ziekte die dit punt niet kan genezen”.

“Levenspoort”

Ming Men (DU 4) 

Ming man ligt tussen de lendenwervels L2 en L3. Het is de locatie tussen de beide nieren, tegenover de navel. Ming Men is het qi-centrum van de nieren. In dit gebied bevind zich de levensessentie. Het is de bron waar onze potentie, om te worden wat we moeten zijn, (=Dao) zich bevindt. De kiem (potentie) van onze oorspronkelijke natuur wordt in de bron tot volle bloei gebracht. Dit punt is dus van wezenlijk belang voor de gezondheid.

“Yin ontmoeting”

Hui Yin (RN 1)

Hui Yin ligt in het midden van het perineum, halverweg de anus en de uitwendige geslachtsorganen en recht onder de kruin/Bai Hui. In Hui Yin komen drie belangrijke bijzondere meridianen samen, Ren Mai/zee van Yin, Du Mai/zee van Yang en Chong Mai/zee van bloed.

“Adempoort”

Qi Hu (ST 13)

Qi Hu ligt direct in het kuiltje onder het sleutelbeen, recht boven de tempel, aan het bovenste deel van de longen. Hemelse qi en adem dalen door dit punt af om de longen te bereiken alsof het een deurtje is waar de qi doorheen moet. Is deze adempoort gesloten, dan kan ook het emotionele aspect; mededogen en compassie niet stromen. Qi Hu wordt gebruikt om astma, bronchitis en andere ademhaling uitdagingen te behandelen. Het brengt emoties en balans en voedt Yin.

“Paleis van de Ziel”

Du Qi (RN 8)

In de TCM genaamd Shen Que, de navel, de plaats waar de geest het lichaam binnenkomt en verlaat, maar ook de bron van voeding van de foetus en in het latere leven een belangrijk punt om de Yange qi te herstellen. De navel wordt gezien als overgang tussen de hemel in het bovenste en de aarde in het onderste deel van het lichaam. In tijden van psychische tegenslag met veel piekeren is dit het punt om je centrum te hervinden. Dit punt hersteld de communicatie tussen hemel en aarde.

Handen

“Oproerkraaier”

Zhong Kui (EM 31)

Zhong Kui ligt op de zijkant van het middelste kootje van de middelvinger. Bij CNQ is dit punt bedoeld om de qi in het lichaam te laten stromen. De meridianen van de longen (duim) en pericard (middelvinger) komen zo samen. De long beheerst de qi en het hart regeert het bloed, met de duim op Zhong Kui worden qi en bloed verbonden.

“Paleis van de arbeid”

Lao Gong (PC 8)    

Als je een vuist maakt, dan raakt je ringvinger het Lao Gong punt, in het midden van je handpalm, vaak zit hier ook een kuiltje. Paleis van de arbeid kun je lezen als “teveel arbeid, te weinig vreugde” Lao Gong wordt gebruikt bij de behandeling van vermoeidheid. Het is een belangrijk punt om bewustzijn te laten herleven en om de geest te kalmeren. Het brengt de levendigheid en spontaniteit en het vermogen vreugde te beleven terug.

“Deur van de geest”

Shen Men (HT 7)    

Shen Men ligt in de polsplooi, van het punt tussen ringvinger en pink en dan in een recht lijn naar beneden in een kuiltje aan de binnenzijde van de pees. Shen Men brengt mentale helderheid en kalmeert. Het laat de Yang qi dalen, verbindt hoofd en hart en brengt kalmte en wijsheid. Het vermindert alle vormen van emotionele onrust.

Voeten

“Borrelende bron”

Yong Quan (KD 1)

Yong Quan bevindt zich in het centrum van de voeten, in het midden van de voetzool in de holte achter de bal van de voet. Het is het meest Yinne punt op het lichaam. Beroering van dit punt leidt tot diepere ontspanning. Door te focussen op Yong Quan kunnen we wortelen tot de energie van de aarde.

Chi Neng Qigong

Wereldwijd beoefenen mensen CNQ, wij trainen samen voor een diepe fysieke en mentale ontspanning. Iedere keer met een andere heerlijk geurende thema olie voor een nog diepere beleving van totale ontspanning en gevoel van kracht.

Zondags 10.30 – 11.30 uur

Woensdag 19.30 – 20.30 uur

We sluiten af met gezamenlijk kopje thee met iets lekkers.

Verander jezelf

Verander je spieren

Verander je woorden

Verander je kracht

Dan verander je je hart

en veranderen de harten om je heen